HMI-lösningar

HMI-lösningar möjliggör effektiv interaktion mellan användare och maskiner inom olika industrier. Deras produkter stöder Industri 4.0, med fokus på hållbarhet, datasäkerhet, flexibel anpassning och robusthet för krävande miljöer.

Vad är HMI?

Ett Human Machine Interface (HMI) är en enhet som visar data och visuell feedback vilket gör det möjligt för användare att interagera med ett system och utbyta information. De används i många olika branscher, såsom fordon, underhållning, elektronik, medicinsk utrustning, bank och serviceindustri.

Hur används HMI i Industri 4.0?

Ökningen av Industri 4.0 och IoT har förändrat automatiseringen, vilket har lett till en global intelligent tillverkningsrevolution som flyttar paradigmet från ”automatisering” till ”intelligent automatisering”. I produktionslinjerna för smarta fabriker är olika sensorer inbyggda i tillverkningsutrustningen för att automatiskt kontrollera produktkvalitet och samla in data från enheten. HMI-enheter samlar in data och bearbetar helt enkelt informationen för ett mer effektivt och produktivt system. Dessutom, beroende på behoven av molnapplikationer och intelligent tillverkning, är fabrikshantering och produktionsbeslut mer beroende av visualiserade kontrollplattformar.

Checklista

Välj rätt HMI-lösning baserat på din applikation

Checklistan är till för att hjälpa dig granska din applikation från olika synvinklar för att hitta rätt HMI-lösning.

  • Förhållanden i driftsmiljön
  • Krav på databehandling
  • Konnektivitet och datasäkerhet
  • Expansionsmöjligheter och flexibilitet
  • Operativsystem och programvara
  • Andra användares behov av bättre upplevelser

 

Förhållanden i driftsmiljön

Drifttemperatur: För fabriker med extrema miljöer, eller applikationer som utsätts för stora temperaturvariationer blir kraven att HMI har ett brett driftstemperaturområde för att säkerställa stabilitet.

Vattentäta krav: En vattentät HMI krävs i allmänhet för applikationer med höga krav på hygien och renhet, till exempel inom livsmedels- och dryckestillverkning och medicinsk industri. HMI-vattentäthetsnivån klassificeras efter en IP-klassning (Ingress Protection Rating) beroende på skyddsgraden mot vatten, damm, inträngande föremål och beröring.

 

Krav på databehandling

HMI med hög datorkraft behövs för applikationer som behandlar ”big data” eller högupplösta bilder, såsom applikationer för defektinspektion som används i kvalitetskontrollprocesser för livsmedels- och dryckesindustrin, data- och bildberäkning som används vid elektroniktillverkning och teknik för ansiktsigenkänning för personer som arbetar på offentliga platser.

Å andra sidan, om kravet på databehandling är av enklare slag, rekommenderas en HMI med tunn klientterminal, lägre strömförbrukning och lägre kostnad. Dessutom, om paneldatorn ska fungera som en webbterminal, föreslås en HMI-serie som webbläsarterminal för dess inbäddade webbläsare och snabba funktioner för Web App-utveckling.

 

Konnektivitet och datasäkerhet

För moderna HMI-lösningar är säker dataöverföring och stabil uppkoppling grundläggande. När du väljer en HMI är det viktigt att den erbjuder flera anslutningsalternativ, inklusive stöd för olika industriella protokoll som Modbus, Profinet och OPC-UA, beroende på applikationens behov. En pålitlig HMI bör också ha stöd för molnbaserad kommunikation och trådlösa nätverk som Wi-Fi eller 5G för realtidsdata. När det gäller datasäkerhet är det avgörande att HMI-enheten inkluderar säkerhetsfunktioner, som datakryptering och säker autentisering, för att skydda känslig information och förhindra obehörig åtkomst.

 

Expansionsmöjligheter och flexibilitet

Ytterligare krav på HMI-lösningar kan vara expansionsmöjligheter och flexibilitet i montering och val av operativsystem. Det är även viktigt att tänka på pekskärmalternativ, om programmet kräver noggranna touch-funktioner som att zooma, dra, svepa och nypa är kapacitiva (P-CAP) ett bra alternativ. Om operatören av HMI behöver bära handskar är resistiva pekskärmar att föredra.

 

Operativsystem och programvara

Operativsystemet på en HMI-enhet kan ha stor påverkan på både användbarheten och kompatibiliteten med andra system. Valet av operativsystem bör baseras på applikationens behov samt de specifika programvarukrav som finns. Vissa HMI-lösningar körs på Windows-baserade plattformar för att kunna använda standardiserad industriell programvara, medan andra använder Linux för ökad säkerhet och anpassningsbarhet. Dessutom bör HMI-lösningen ha stöd för framtida mjukvaruuppdateringar och kompatibilitet med nya applikationer och integrerade system.

 

Andra användares behov av bättre upplevelser

En HMI-lösning bör vara intuitiv och anpassad för användarna, särskilt i miljöer där operatörer behöver snabb och tillförlitlig tillgång till viktig information. Genom att analysera användarbehov kan man skapa ett mer användarvänligt gränssnitt och möjliggöra effektivare arbetsflöden. Bra användarupplevelse kan också minska behovet av omfattande utbildning, vilket sparar tid och kostnader i det långa loppet.